Piwo

 

IPA

Cascade, Iunga


Styl India Pale Ale wywodzi się z wysp brytyjskich. Przyjmuje się, że pierwsze IPA warzone były na potrzeby angielskich kolonii w Indiach. Tradycyjne wyspiarskie bittery (znane także jako Pale Ale) źle znosiły długą podróż statkiem. Znając konserwujące właściwości alkoholu i chmielu, brytyjscy piwowarzy uwarzyli piwo mocniejsze i obficiej chmielone, które znacznie lepiej miało znosić bujanie statkiem w czasie sztormów, wysokie temperatury i nieubłaganie szybko płynący czas.

W tym stylu obok cech kwiatowych, ziemistych, owocowych pochodzących od chmielu, znaczną rolę odgrywa dość intensywna nuta karmelowa.


Kupuję Jak to jest zrobione
 

AIPA

Amarillo, Simcoe


Gatunek ten charakteryzuje się wysoką goryczką i mocnym chmielowym aromatem. W smaku często możemy doszukać się owoców tropikalnych, cytrusów i akcentów żywicznych. Cechy te pochodząc od amerykańskich odmian chmielu.Ekstrakt AIPA wzorcowo powinien mieścić się w granicach 14 – 18 BLG, a stężenie alkoholu 5,5 – 7,5%. Śmiało możemy więc powiedzieć, że jest to napitek mocniejszy od tradycyjnego „jasnego pełnego”.

Na zasyp AIPA najczęściej składa się jęczmienny słód Pale Ale (nieco ciemniejszy od Pilzneńskiego) oraz znacznie mniejsza porcja słodu karmelowego, który odpowiedzialny jest za nadanie umiarkowanej pełni i delikatnej słodyczy. Wiele browarów decyduje się także na dodanie niewielkiej ilości słodu pszenicznego, który poprawia walor wizualny tworzony przez pianę.


Kupuję Jak to jest zrobione
 

APA

Amarillo, Simcoe


Gatunek ten charakteryzuje się wysoką goryczką i mocnym chmielowym aromatem. W smaku często możemy doszukać się owoców tropikalnych, cytrusów i akcentów żywicznych. Cechy te pochodząc od amerykańskich odmian chmielu.Ekstrakt AIPA wzorcowo powinien mieścić się w granicach 14 – 18 BLG, a stężenie alkoholu 5,5 – 7,5%. Śmiało możemy więc powiedzieć, że jest to napitek mocniejszy od tradycyjnego „jasnego pełnego”.

Na zasyp AIPA najczęściej składa się jęczmienny słód Pale Ale (nieco ciemniejszy od Pilzneńskiego) oraz znacznie mniejsza porcja słodu karmelowego, który odpowiedzialny jest za nadanie umiarkowanej pełni i delikatnej słodyczy. Wiele browarów decyduje się także na dodanie niewielkiej ilości słodu pszenicznego, który poprawia walor wizualny tworzony przez pianę.


Kupuję Jak to jest zrobione